Jdi na obsah Jdi na menu

Michelle Rodriguez

7. 3. 2014

Michelle Rodriguez, celým jménem Michelle Marie Rodriguez se narodila v 12.7. roku 1978 v Texasu. Její otec byl původem z Portorika a matka z Dominikánské Republiky, díky čemu získala svůj exotický vzhled. Od desíti let se s matkou přestěhovala do Dominikánské Republiky. Dále pak žila v Portoriku a nakonec se vrátila do Spojených států, do města New Jersey. Michelle už odmalička její rodiče zasvěcovali ne zrovna typickým věcem pro dítě, jako například Darwinova teorie vzniku světa, Komunismus a  nebo Svědkové Jehova. Tato výchova pak měla nejspíš za následek,  že Michelle se už v mladém věku chtěla stát režisérkou, scénáristkou a nebo spisovatelkou. Z hraním začala jen kvůli tomu aby zjistila jak to vlastně na place chodí, a začínala jako komparzistka.
 
Její první filmovou rolí byla role mladé Diany Guzman ve filmu GIRLFIGHT (Boxerka). Michelle původně o roli neměla zájem a na konkurz šla "jen tak". Nakonec však porazila 350 dívek, které se taktéž ucházely o roli Diany Guzman (Michelle posléze podstoupila šest měsíců intenzivního tréninku v posilovně, během kterého nabrala 11 kilogramů svalové hmoty). Michelle byla následně za svou roli nominována hned na několik cen, a nakonec získala cenu Spirit Award za nejlepší debut a také cenu Acting Prize v kategorii nejlepší ženský výkon. O rok později se objevila ve filmech VE TŘI RÁNO (za kterou byla nominována na ocenění Black Reel za nejlepší vedlejší herečku v televizním filmu) a v prvním díle, dnes už celosvětové série RYCHLE A ZBĚSILE  kde si zahrála roli Letty. Všechny tři filmy (Boxerka, Ve tři ráno a Rychle a Zběsile) ve kterých hrála měly společnou věc. Hrála tam drsné ženy, které nechodí pro ránu daleko, a tak začala kariéra akční herečky Michelle Marie Rodriguez.
 
V roce 2002 se Michelle objevila ve filmu OSUDOVÉ LÉTO,  ve kterém všechny scény na surfu natáčela bez kaskadéra a a ve video-herní adaptaci RESIDENT EVIL.  Pak následoval rok 2003 a s ním i role ve filmu S.W.A.T Jednotka rychlého nasazení, kde si zahrála po boku herců jako jsou Samuel L. Jackson, Colin Farell a nebo Jeremy Renner. Ve filmu ztvárnila Chris Sanchézovou, roli drsné policistky, která se následně stane členkou týmu S.W.A.T. I v roce 2004 se objevila pouze v jedno filmu a to ve filmu POD KONTROLOU,  kde si zahrála vedlejší roli a tentokrát "hodnou holku".
 
Rok 2005 už byl o něco rušnější. Opět si zahrála si ve video-herní adaptaci, tentokrát ve snímku Bloodryan pod taktovkou ne zrovna kritiky obdivovaného Uwe Bolla. Také se zúčastnila druhé série seriálu ZTRACENI,  kde ztvárnila roli tvrdé policistky Any Lucii Cortez a  za kterou byla nominována na několik cen a také vyhrála cenu ALMA Award za nejlepší vedlejší herečku v televizním seriálu. 
 
V roce 2006 natočila horror KRUTÁ RASA  a taky několik doprovodných dokumentů k seriálu Ztraceni. O rok později se objevila ve snímku VZPOURA V SEATTLU,  natočeného podle skutečných událostí. V roce 2009 se objevila v nově rozjeté trilogii RYCHLÍ A ZBĚSILÍ,  kde však její postava zemřela. Avšak Rychlí a zběsilí roku 2009 nebyli jediným filmem kde Michelle Rodriguez účinkovala. Také si zahrála v nejvýdělenějším filmu všech dob (a taky nejdražším), ve filmu Jamesa Camerona  AVATAR, kde hrála pilotku helikoptéry Trudy Chacon. 
 
Roku 2010 si zahrála v historickém dramatu TROPICO DE SAGNRE,  děj se odehrává v Dominikánské Republice, a Michelle si zahrála hlavní roli a zhostila se postavy Minervy Mirabal. O filmu pak prohlašovala,  že jí bylo ctí se zúčastnit natáčení, a že je ráda že se někdo rozhodl natočit film, o tyranii v Dominikánské Republice. Tentýž rok se taky objevila ve filmu Roberta Rodrigueze (ne, nejsou v žádném příbuzenském vztahu) MACHETE, kde si zahrála opět drsnou dívku která to ze zbraněmi umí. Zatím její poslední film ve kterém hrála a byl uveden v kině bylo páté pokračování série REISDENT EVIL,  tentokrát z podtitulem Odplata. Michelle se opět zhostila role Rain Ocampo a hned si zahrála jak její dobrou verzi tak i špatnou (a v prodloužené verzi by měly být i scény, kdy hrála zombie verzi).
 
V roce 2013 se Michelle Rodriguez objeví ve třech filmech, a to v MACHETE ZABÍJÍ,  v RYCHLE A ZBĚSILE 6 (díky nátlaku fanoušků se tvůrci rozhodli postavu Letty oživit) a v komedii INAPPROPIATE COMEDY.
 
Michelle Rodriguez se také věnuje dabingu, a její hlas můžete zaslechnout například v animovaném seriálu GPX: Immortal Grand Prix a nebo v připravovaném snímku na rok 2013, v animovaném filmu Turbo. Hlas Michlle Rodriguez dále můžete zaslechnout v několika hrách, jako například True Crime: Streets of LA, Driv3r, Halo 2, Avatar: The Game a nebo v nejnovějším díle herní série Call Of Duty s podtitulem Black Ops 2.
 
Michelle Rodriguez měla během své kariéry také několik potyček ze zákonem, jako například v roce 2002, kdy byla obviněná z napadení své spolubydlící, obvinění však bylo následně staženo, jelikož spolubydlící odmítla vypovídat před soudem. Hned o rok později přesněji 22. července odjela od dopravní nehody, kde se pustila do křížku s motorkářem. Stejného roku, tentokrát 4. listopadu projela podnapilá křižovatkou. Za oba tyhle incidenty dostala podmínku.
 
Michelle Rodriguez se kromě hraní ve filmech také věnuje hraní na klavír, je vášnivou in-line bruslařkou a také vystupuje jako DJ po celém světě. V současné době (12.1.2013) si užívá dovolené na Filipínách a pro rok 2013 již žádné filmy (až na krátkometrážní film One Percente) nepřipravuje.